Senang jea buat daging bakar Korea ni...makan dengan kimchi dan salad...bestttt...tapi dengan syarat kena guna daging yang lembut yang sesuai untuk buat steak seperti daging batang pinang
Bahan-bahannya :
500 gm daging
Selabu bawang putih
2 inci halia
4 sudu besar Kicap pekat
1 sudu kecil cuka
4 sudu besar minyak sayuran @ sedikit minyak bijan
1 sudu besar gula castor
Cara-caranya :
1. Potong daging nipis dan kecil...senang nak dibungkus dengan salad dan dimakan
2. Kisar bawang putih dan halia sedikit kasar...jangan sampai berair
3. Tambahkan semua bahan lain...perap dan bakar sekejap sahaja di atas kuali non stick dengan api sederhana besar...jangan guna api yang kecil kerana ia akan mengakibatkan air daging keluar dan daging menjadi kering.
4. Letakkan sedikit kimchi dan daging di atas salad...bungkus macam makan sirih dan makan.
Sangat seronok kalau dimakan bersama-sama kaki-kaki Korea...hahaha. But everybody will love this... :D
Bape lme yee nk perap
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletePerap dalam 15-30 minit dah ok...Sbb kita potong nipis...cepat jea serap...sorry lambat reply...
ReplyDelete