Bahan-bahannya :
2 biji kobis China yang besar @ 3 yg kecil
2 cawan garam halus
Air
Bahan sos Kimchi :
2 cawan tepung beras pulut + 6 cawan air ( dikacau rata di atas api perlahan sehingga berkilat dan mendidih...meletup-letup gitu... Kalau pekat sangat boleh jea ditambah air dan kacau sehingga licin dan berkilat dan mendidih + 1/4 cawan gula dan kacau selama seminit...sejukkan )
secawan sos ikan ( kalau x suka sos ikan gantikan dengan garam jea )
4 cawan serbuk cili (boleh beli kat supermarket...yg best brand Tesco @ Giant)...boleh tambah cili yang kasar sedikit...cili boleh ditambah mengikut kepedasan yang disukai...
Sebatang lobak putih
Sebatang lobak merah
1 biji bawang besar
2 labu bawang putih
2 inci halia
2 inci halia
1 biji buah pear kuning @ buah lai yang kulit dia warna perang/brown
1 sudu besar garam halus ( kalau x guna sos ikan kena tambah garam lebih )
1/2 sudu besar gula
Beberapa batang daun bawang
Cara-caranya :
1. Potong kobis separuh di bahagian bawah dan tarik sehingga terbelah dua @ boleh juga dipotong kecil-kecil...saya suka dipotong kecil kerana senang bila nak guna untuk masakan nanti.
2. Rendam kobis dengan garam halus dan sedikit air...biarkan selama 4 jam ( terbalik-balikkan kobis tadi setiap 30 minit )
3. Bersihkan kobis sebanyak 3 kali bilasan supaya benar-benar bersih dari air garam
4. Sementara menunggu kobis tadi berendam air garam...kupas kulit lobak putih dan lobak merah, potong halus panjang-panjang.
5. Bawang besar, bawang putih, halia, buah pear dikisar sehingga halus.
6. Campurkan semua bahan ke dalam adunan tepung beras pulut tadi termasuk garam dan gula
7. Masukkan cili kisar dan sedikit cili flakes kalau suka
8. Masukkan kobis dan daun bawang yang dipotong sepanjang 1 1/2 inci.
9. Gaul rata dan biarkan selama 24 jam...selepas 24 jam itu barulah disimpan di dalam peti ais.
Kalau suka kimchi lebih masam...keluarkan sedikit dan simpan di luar pada suhu bilik sahaja.
No comments:
Post a Comment