Pages

Hidup perlu diteruskan...pasrahlah pada Yang Esa kerana sesungguhnya hidup dan mati ini hanya untuk Allah!

Tuesday, March 6, 2012


RESEPI MEE UDANG (VERSI SENDIRI)

Ini pun resepi favourite...dicampur-campur dan digodak-godak dari beberapa resepi istimewa sehingga menjadi teristimewa....huhuhu

Resepi ini untuk hidangan 10 orang makan.

Bahan-bahannya:

Bahan kisar (A) :
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
seulas bawang besar
2 inci halia
7 tangkai lada kering
udang kering dan belacan mengikut citarasa

Bahan lain:
2 bungkus mee kuning
2 pokok daun sawi (betul ke pokok...:D)
semangkuk sos cili
semangkuk sos tomato
1/2 kilo udang galah @ apa-apa udang pun boleh
10 ekor udang harimau @ apa-apa udang pun boleh
2 kiub pati ayam

Cara-caranya :
1) Goreng udang bersama-sama dengan kulitnya sehingga garing.
2) Angkat udang dan kisar dengan air sehingga hancur
3) Tumiskan bahan kisar (A) menggunakan minyak gorengan udang tadi
4) Biarkan bahan tumis pecah minyak.
5) Masukkan air udang (2)
6) Tambahkan air lebih kurang 1 1/2 liter. Biarkan mendidih.
7) Masukkan kiub pati ayam, sos cili dan sos tomato.
8) Setelah mendidih masukkan garam dan udang galah
9) Akhir sekali masukkan sawi.
10)Hidangkan bersama mee dan bawang goreng. Boleh tambah daun bawang kalau suka.

No comments:

Post a Comment