Bahan-bahannya:
Cawannya:
100g tepung beras
40g tepung ubi
1 sudu kecil garam
1 biji telur (dipukul sedikit)
150 ml air
Minyak untuk memasak
Isinya:
130ml minyak untuk memasak
3 ulas bawang putih dicincang halus
20 g tauchu
2 kg sengkuang diparut memanjang
2 liter air
20 ml sos soya
20 ml kicap cair
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
Untuk cawannya:
1. Gaul semua tepung dan campurkan telur perlahan-lahan
2. Masukkan air dan kacau sehingga adunan batter yang sebati
3. Panaskan minyak dan masukkan acuan pie untuk dipanaskan
4. Celupkan acuan ke dalam adunan batter
5. Masukkan ke dalam minyak panas dan biarkan sekejap
6. Cuba cabut cawan pie daripada acuan dengan menggunakan garfu
7. Angkat bila sudah kuning keemasan
8. Ulang proses sehingga habis adunan batter
Isinya :
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan taucu sehingga naik bau
2. Kecilkan api dan masukkan sengkuang selama 3 minit (boleh tambah carrot sikit kalau suka)
3. Masukkan air dan garam dan biarkan sengkuang lembut dan pekat
Untuk makan : Masukkan isinya ke dalam cawan dan letakkan sos pencicah dan makan!
Cubalah...kali pertama mungkin susah tapi lama-lama pandai laa...:D
No comments:
Post a Comment