Bahan-bahannya :
1/2 kg daging
15 - 20 helai daun kaduk (banyak pun boleh)
3 keping asam keping
Garam dan gula
Bahan kisar :
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
10 tangkai cili api
Cara-caranya :
1) Daging diperap dengan garam lebih kurang 1/2 jam
2) Masak daging dengan api perlahan sehingga airnya kering
3) Masukkan bahan kisar dan kacau rata
4) Masukkan santan dan kacau untuk mengelakkan pecah minyak
5) Didihkan sehingga santan agak pekat
6) Masukkan garam dan gula secukup rasa
7) Akhir sekali, masukkan daun kaduk yang dipotong dua
8) Kacau sekejap dan tutupkan api, jangan biarkan daun kaduk terlalu layu
Selamat Mencuba...gambar lain kali baru masuk, lupa nak ambil gambar
No comments:
Post a Comment