Resepi ni dapat dari Hanis E Sungai Petani Kedah. Resepi asal dari Ayah Hanis, dapat dari Thailand (Panjang ceritanya). Yang penting...simple & best...I Like!
*Gambar bukan gambar sebenar tapi rupa dia lebih kurang sama...x sempat nak ambil gambar laa...terus ngap...lupa nak ambil gambar dulu
Bahan-bahannya :
Ikan siakap
Garam & kunyit / garam & tepung jagung
Bahan A :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 biji cili api
*Semua bahan A dimayang nipis
Bahan B :
3 sudu besar Sos Plum
2 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
Cara-caranya :
1) Sapukan garam dan kunyit atau garam dan tepung jagung rata-rata pada ikan siakap
2) Goreng ikan siakap sampai garing
3) Tumiskan Bahan A sehingga garing dan angkat
4) Tutup api...masukkan semua Bahan B, kacau dan buka api semula
5) Biarkan mendidih dan masukkan semula Bahan A yang telah ditumis tadi
6) Biarkan mendidih dan angkat
7) Tuangkan ke atas ikan
*Jangan tuang sos tiga rasa tu awal sangat nanti kalau ikan tu dah sejuk tak sedap...tuang bila nak mula makan sahaja.
Cuba laa...boleh tambah nenas atau apa sahaja yang disukai dalam sos ni...ikut selera masing-masing tapi saya suka simple!
No comments:
Post a Comment