Resepi dan penawar hati...sekadar berkongsi resepi kegemaran dan cerita kehidupan yang penuh dengan perjuangan hanya kerana Allah. Hidup perlu diteruskan...
Tuesday, March 6, 2012
PAVLOVA - Australian Dessert
Bahan-Bahannya :
6 biji telur size A (ambil putih sahaja)
250 gm gula castor (dikisar halus)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil essen vanila
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung
Untuk Topping :
Whipping Cream
Buah-buahan
Cara-caranya:
1. Panaskan oven dgn suhu 180 darjah celcius
2. Pukul telur putih sehingga sedikit kembang
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga adunan kembang
4. Masukkan cuka, essen vanila dan pukul lagi
5. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi
6. Letakkan di atas dulang pembakar yang dilapik dengan kertas minyak
7. Bentukkan mengikut bentuk kesukaan
8. Kurangkan suhu oven kepada 150 darjah celcius, bakar selama 1 jam 15 minit (hasilnya ia akan pecah. Tutup api
9. Buka pintu oven sedikit selama 15 minit baru dikeluarkan dari oven
Untuk topping :
1. Pukul whipping cream dengan menggunakan mesin pemukul dengan nombor yang paling
rendah sehingga kembang. Brand emborg yg paling saya suka...senang nak kembang.
2. Letakkan di atas pavlova yang telah sejuk tadi dan susun buah-buahan mengikut kesukaan masing-masing
3. Sedia untuk dimakan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
apa tajuk resepi ni erk? heheks..
ReplyDeletePAVLOVA...australian desert
ReplyDeleteHai akak!! Dh try!
ReplyDelete