Dah lama sangat tak masukkan resepi baru...yang ni resepi yang wajib buat bila buat pavlova. Mula makan dessert ni kat Islamic Kitchen Bandar Baru Bangi...best...suka sangat...bila cari resepi rupanya ia memang kira macam kembar tak seiras pavlova...sebabnya pavlova guna telur putih dan Creme Brulee guna telur merah...ingredients dia yang lain lebih kurang sama...my favourite...cream!
Bahan-bahannya :
500 ml double cream
1 sudu kecil Essen vanilla
125 gm gula castor
6 biji telur merah
6 sudu kecil gula castor ( untuk topping )
Cara-caranya :
1. Panaskan oven 140 darjah celcius
2. Panaskan cream dan esen vanila agak hendak mendidih tapi jangan bagi mendidih...ada buih-buih kat tepi-tepi periuk tu boleh laa tutup api.
3. Di dalam bekas lain campurkan telur dan gula castor....kacau rata
4. Tambah cream yang dah dipanaskan tadi perlahan-lahan...sedikit demi sedikit ke dalam campuran telur dan gula tadi.
5. Tapis dan masukkan ke dalam jug atau bekas yang mudah nak tuang masuk dalam mangkuk kecil
6. Susun mangkuk porcelain kecil-kecil dalam tray pembakar
7. Masukkan adunan dalam mangkuk...letakkan air di dalam tray bawah ( Bain Marie technique )
8. Bakar selama 30 minit...bila dah masak...sejukkan dan bila betul-betul sejuk boleh masukkan dalam peti ais...dan bila nak makan...letakkan gula castor di atasnya dan bakar menggunakan torch atau boleh guna oven dengan api atas dan letakkan Creme Brulee paling rapat ke atas...dan makan...gula yang dibakar tadi akan jadi layer yang keras tapi di bawahnya lembut.
No comments:
Post a Comment