Resepi dan penawar hati...sekadar berkongsi resepi kegemaran dan cerita kehidupan yang penuh dengan perjuangan hanya kerana Allah. Hidup perlu diteruskan...
Sunday, April 17, 2011
Pulut Sekaya
Resepi ni sy belajar dari arwah mak saya,Hjh Wan Zainab Hj Muda.
Senang sangat...dan sedap.
Bahan-bahannya :
1 cawan pulut
1 cawan santan
8 biji telur
2 keping gula melaka(nise')
daun pandan
garam
Cara-caranya:
1. Rendam pulut ke dalam santan selama 30 minit
2. Kukuskan pulut bersama santan dan sedikit garam
3. Kacau pulut dan santan selepas 10 minit
4. Selepas 10 minit, tekan pulut tadi dengan menggunakan sudu
(celupkan sudu ke dalam air panas sekali sekala untuk mengelakkan pulut melekat pada sudu)
5. Kukus lagi selama 10 minit.
Untuk lapisan di atas pulut:
1. Ramas telur bersama daun pandan @ boleh gunakan esen vanila je
2. Masukkan gula melaka yang telah dicairkan dengan 2 sudu besar air
3. Tapis dan tuangkan ke atas pulut yang telah dikukus
(cucuk dengan garfu di atas permukaan pulut dahulu)
4. Kukus selama 30 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment