Resepi dan penawar hati...sekadar berkongsi resepi kegemaran dan cerita kehidupan yang penuh dengan perjuangan hanya kerana Allah. Hidup perlu diteruskan...
Saturday, April 16, 2011
Ketupat Sotong 109-B
Bahan-bahannya :
10 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
2 cawan santan sederhana pekat
1/2 cawan santan pekat
1 keping gula melaka
sedikit garam dan gula
sehelai daun pandan
Cara-caranya :
1. Bersihkan beras pulut
2. Rendamkan di dalam santan sederhana pekat selama 30 minit.
3. Toskan beras (Santan rendaman pulut tadi dimasukkan ke dalam periuk)
4. Isikan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibersihkan 2/3 penuh.
5. Kepala sotong disematkan ke badan sotong dengan lidi agar pulut tidak terkeluar
6. Susun ke dalam periuk yang mengandungi santan bekas rendaman pulut tadi
7. Masukkan daun pandan, gula melaka dan garam sambil dikacau hingga mendidih (anggaran pulut sudah masak)
8. Setelah mendidih masukkan santan pekat dan kacau lagi sehingga mendidih.
9. Siap dihidangkan dan boleh dimakan secara panas atau sejuk.
SELAMAT MENCUBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment