Resepi dan penawar hati...sekadar berkongsi resepi kegemaran dan cerita kehidupan yang penuh dengan perjuangan hanya kerana Allah. Hidup perlu diteruskan...
Monday, June 27, 2011
Kambing Masak Pakistan
Bahan-bahannya :
*2 biji Bawang besar,
*2 inci halia,
*5 ulas bawang putih,
*10 biji cili api,
*kunyit
*Semuanya dikisar halus
Sekilo daging kambing
2 biji tomato
5 biji ubi kentang
1 sudu kecil Jintan putih dan 1 sudu kecil Lada hitam disangai dan dikisar halus
Cara menyediakannya:
1) Panaskan 1/3 cawan minyak masak
2) Tumis bahan kisar sampai naik bau, masukkan kunyit debu(kalau x guna kunyit hidup)
3) Masukkan daging kambing, masukkan secawan air dan biarkan mendidih dan daging kambing lembut
4) Masukkan bahan sangai yang telah dikisar halus
5) Tutup periuk sehingga air kering, kacau jarang-jarang
6) Bila dah pecah minyak (minyak kat atas), masukkan sebiji tomato yang dipotong kecil
7) Kacau dan tutup balik periuk sampai tomato hancur
8) Tutup api...dah masak.
Sedap dimakan dengan nasi atau roti. Nasi minyak @ nasi arab pun sedap.
Selamat menjamu selera.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment