Resepi asalnya lupa dah mana dapat...tapi as always memang suka mengubah resepi orang mengikut citarasa sendiri...so ada tambah laa kasi sesuai dengan lidah gitu...
Resepi ni untuk buat open house...kira dapat 4 mangkuk laa jugak
Bahan-bahannya:
500 gm makaroni (direbus sehingga lembut yang amat)
1/2 kilo daging cincang / 2 paket daging cincang
sebiji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
1 tin tomato puree
10 batang sosej daging
1 tin cendawan butang (dipotong nipis)
4 tin susu cair
10 biji telur (saiz A)
4 kiub pati ayam
Keju cheddar
Cara-caranya:
1.Tumis bawang besar dan bawang putig hingga naik bau
2.Masukkan cili giling (sampai pecah minyak)
3.Masukkan daging cincang sampai kering airnya
4.Masukkan tomato puree, garam dan gula atau perasa yang dibenarkan oleh KKM
5.Masukkan cendawan butang
6.Masukkan makaroni yang telah direbus dan kacau rata
Dah siap masukkan ke dalam mangkuk (2/3 paras mangkuk)
1.Campurkan susu cair, telur dan kiub pati ayam (pastikan semuanya sebati)
2.Kacau rata dan tapiskan masuk ke dalam mangkuk makaroni tadi
3.Letakkan keju cheddar di atasnya
4.Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 30 minit + -
(Buat api bawah dulu...lepas 15 minit api atas bawah pulak untuk hasil yang cantik)
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment