Pages

Hidup perlu diteruskan...pasrahlah pada Yang Esa kerana sesungguhnya hidup dan mati ini hanya untuk Allah!

Tuesday, March 6, 2012

PAVLOVA - Australian Dessert


Bahan-Bahannya :
6 biji telur size A (ambil putih sahaja)
250 gm gula castor (dikisar halus)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil essen vanila
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung

Untuk Topping :
Whipping Cream
Buah-buahan

Cara-caranya:
1. Panaskan oven dgn suhu 180 darjah celcius
2. Pukul telur putih sehingga sedikit kembang
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga adunan kembang
4. Masukkan cuka, essen vanila dan pukul lagi
5. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi
6. Letakkan di atas dulang pembakar yang dilapik dengan kertas minyak
7. Bentukkan mengikut bentuk kesukaan
8. Kurangkan suhu oven kepada 150 darjah celcius, bakar selama 1 jam 15 minit (hasilnya ia akan pecah. Tutup api
9. Buka pintu oven sedikit selama 15 minit baru dikeluarkan dari oven

Untuk topping :
1. Pukul whipping cream dengan menggunakan mesin pemukul dengan nombor yang paling
rendah sehingga kembang. Brand emborg yg paling saya suka...senang nak kembang.
2. Letakkan di atas pavlova yang telah sejuk tadi dan susun buah-buahan mengikut kesukaan masing-masing
3. Sedia untuk dimakan...


RESEPI MEE UDANG (VERSI SENDIRI)

Ini pun resepi favourite...dicampur-campur dan digodak-godak dari beberapa resepi istimewa sehingga menjadi teristimewa....huhuhu

Resepi ini untuk hidangan 10 orang makan.

Bahan-bahannya:

Bahan kisar (A) :
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
seulas bawang besar
2 inci halia
7 tangkai lada kering
udang kering dan belacan mengikut citarasa

Bahan lain:
2 bungkus mee kuning
2 pokok daun sawi (betul ke pokok...:D)
semangkuk sos cili
semangkuk sos tomato
1/2 kilo udang galah @ apa-apa udang pun boleh
10 ekor udang harimau @ apa-apa udang pun boleh
2 kiub pati ayam

Cara-caranya :
1) Goreng udang bersama-sama dengan kulitnya sehingga garing.
2) Angkat udang dan kisar dengan air sehingga hancur
3) Tumiskan bahan kisar (A) menggunakan minyak gorengan udang tadi
4) Biarkan bahan tumis pecah minyak.
5) Masukkan air udang (2)
6) Tambahkan air lebih kurang 1 1/2 liter. Biarkan mendidih.
7) Masukkan kiub pati ayam, sos cili dan sos tomato.
8) Setelah mendidih masukkan garam dan udang galah
9) Akhir sekali masukkan sawi.
10)Hidangkan bersama mee dan bawang goreng. Boleh tambah daun bawang kalau suka.